Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο από την αντίστοιχη ιστοσελίδα της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ (26/05/08) εδώ:
Δικαίωση συμβασιούχων από τον Αρειο Πάγο
Απόφαση του Αρείου Πάγου υποχρεώνει την ΕΡΤ να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία των δικαιωθέντων, ανοίγοντας τον δρόμο για καταβολή αναδρομικών
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
«Πράσινο φως» για τη δικαίωση δύο κατηγοριών συμβασιούχων ανάβει η δικαιοσύνη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο γι αυτούς, καθώς συνεχίζεται το «κυνηγητό» της κυβέρνησης με παραπλανητικά επιχειρήματα, ακόμα και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Με απόφαση του Αρείου Πάγου δικαιώνονται οι χορωδοί της ΕΡΤ, κρίνεται ότι τους συνδέει σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ αναγνωρίζεται η πολυετής προϋπηρεσία τους με συμβάσεις έργου, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τα 20 χρόνια.
Η αναγνώριση αυτή αποκρούει τη νομική επιχειρηματολογία της ΕΡΤ, ότι απαγορεύεται από τον κανονισμό της ως παράνομη η μετατροπή εργασιακής σχέσης.
Ταυτόχρονα, δικαστική εισήγηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητεί να δικαιωθούν καθαρίστριες τραπεζών και να ακυρωθεί απόφαση του ΑΣΕΠ που τις νομιμοποίησε με μειωμένη απασχόληση λίγων ωρών, ενώ όφειλε να τις μονιμοποιήσει ως πλήρους απασχόλησης. Ανάλογες αγωγές εκκρεμούν και στα πολιτικά δικαστήρια.
Η αρεοπαγίτικη απόφαση (919/08) υποχρεώνει την ΕΡΤ να αναγνωρίσει τη μακρόχρονη προϋπηρεσία των δικαιωθέντων ανοίγοντας τον δρόμο για να καταβληθούν αναδρομικά μεγάλες διαφορές αποδοχών που στερήθηκαν (επιδόματα, χρόνια προϋπηρεσίας κ.λπ.), ενώ αποτελεί προπομπό για πολλές εκκρεμείς παρόμοιες αγωγές.
Η απόφαση έχει ευρύτερη σημασία, καθώς οι διαδικασίες μονιμοποίησης έγιναν συχνά με προβληματικό τρόπο (π.χ. μουσικοί παραγωγοί μονιμοποιήθηκαν ως αποθηκάριοι κ.λπ.) και πολλοί συμβασιούχοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, όχι μόνο όσοι προσλήφθηκαν μετά το 2004, αλλά και πολλοί με προϋπηρεσία ακόμα και δεκαετιών.
Αναφορές
Το σωματείο εργαζομένων της ΕΡΤ υπέβαλε διά της δικηγόρου του Φ. Δερμιτζάκη, αναφορές στα αρμόδια κοινοτικά όργανα ότι καταστρατηγούνται το κοινοτικό δίκαιο και αποφάσεις του ΔΕΚ (Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
Η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε το 1989 να αναγνωρίσει ότι 65 μέλη της χορωδίας της ΕΡΤ, που εργάζονταν με σύμβαση έργου, παρείχαν εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου.
Την έγκρισή του έδωσε και το Υπουργικό Συμβούλιο το 1990 επιτρέποντας την ένταξή τους παρά το τότε «πάγωμα» διορισμών στον δημόσιο τομέα. Μάλιστα το Δ.Σ. καθόρισε το 1993 ειδικούς όρους αμοιβής (μισθολογικά κλιμάκια, επιδόματα) και ωράριο απασχόλησης των χορωδών που εντάχθηκαν στην ίδια κατηγορία έκτακτου προσωπικού μαζί με δημοσιογράφους, σκηνοθέτες, βοηθούς σκηνοθέτες.
Εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε η ρύθμιση της εργασιακής σχέσης, καθώς αργότερα η διοίκηση ανακάλεσε τα πάντα, συνεχίζοντας να δέχεται τις υπηρεσίες τους με ανανεούμενες συμβάσεις έργου.
Οι αγωγές των χορωδών έγιναν δεκτές από Πρωτοδικείο και Εφετείο. Η ΕΡΤ προσέφυγε στον Αρειο Πάγο υποστηρίζοντας ότι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας, ισοδυναμεί με απαγορευμένη από τον νόμο μετατροπή της εργασιακής σχέσης.
Ο Αρειος Πάγος απέκρουσε την αναίρεση δικαιώνοντας τους συμβασιούχους, λαμβάνοντας υπόψη την έγγραφη πρόταση της ΕΡΤ το 1989, ανεξαρτήτως του ότι η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. Αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία, ο Αρειος Πάγος απέκρουσε επίσης ισχυρισμό για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου