7/17/2008

Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων: Η τελική κρίση για τους συμβασιούχους;

Σας κοινοποιούμε το άρθρο που δημοσιεύτηκε χθες (16/07/2008) στην Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία":

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/07/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=51634992
Η τελική κρίση για τους συμβασιούχους,

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Η ώρα της τελικής κρίσης για το καυτό θέμα των συμβασιούχων, έφτασε. Η δικάσιμος που περίμεναν με αγωνία όσοι απορρίφθηκαν από το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, ορίστηκε. Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θα συζητήσει και θα κρίνει την υπόθεση που απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, στις 8 Οκτωβρίου 2008, στην έδρα του, στις Βρυξέλλες.

Οι Ευρωπαίοι δικαστές καλούνται να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» που προκάλεσαν στην Ελλάδα τόσο το επίμαχο Διάταγμα Παυλόπουλου με τους περιοριστικούς του όρους για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων όσο και οι αντιφατικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου πάνω στο θέμα αυτό.

Το ΔΕΚ θα συζητήσει και θα απαντήσει στα κρίσιμα προδικαστικά ερωτήματα που έθεσε το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου (ερωτήματα έχουν υποβάλει επίσης τα Πρωτοδικεία Λιβαδειάς και Κέρκυρας). Οι απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που αναμένονται λίγους μήνες αργότερα, θα είναι κρίσιμες και θα επηρεάσουν άμεσα την έκβαση όλων των υποθέσεων συμβασιούχων που εκκρεμούν στα ελληνικά δικαστήρια. Οι αποφάσεις του ΔΕΚ είναι άλλωστε δεσμευτικές για κάθε δικαστήριο και κάθε αρχή σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου ερωτά κατά πόσον οι ρυθμίσεις του Π.Δ. 164 (Παυλόπουλου) επιτυγχάνουν τον σκοπό της κοινοτικής οδηγίας 199/70/ΕΚ για την εργασία ορισμένου χρόνου. Ζητά επίσης τη γνωμοδότηση του ΔΕΚ και στο κατά πόσον οι ρυθμίσεις του Διατάγματος είναι συμβατές με τις κατά πολύ προγενέστερες ρυθμίσεις που επέφερε ο νόμος 2112/1920, καθώς η οδηγία απαγορεύει ρητά να υιοθετούνται, με πρόσχημα την υλοποίησή της, νέες ρυθμίσεις που επιδεινώνουν ή υποβαθμίζουν τη θέση των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Κατά την προφορική συζήτηση της 8ης Οκτωβρίου, τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναπτύξουν τις απόψεις τους. Στη δίκη θα παρέμβει και η Ιταλία, που έχει επίσης πρόβλημα με μονιμοποιήσεις συμβασιούχων.

Το ΔΕΚ δεν ασχολείται για πρώτη φορά με το θέμα των συμβασιούχων στην Ελλάδα. Με προηγούμενη απόφασή του, το 2006 (υπόθεση Αδενέλερ), απαντούσε σε ανάλογα προδικαστικά ερωτήματα ελληνικού δικαστηρίου, δικαιώνοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους. Μόνο που η περίπτωση εκείνη αφορούσε χρονική περίοδο πριν από την εφαρμογή του Π.Δ. Παυλόπουλου, το οποίο άλλαξε τα δεδομένα.

Η υπόθεση των συμβασιούχων ωστόσο περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο μετά την έκδοση, μέσα σ' έναν χρόνο, δύο αντιφατικών αποφάσεων της ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το θέμα. Προηγήθηκε η απόφαση 18/2006, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο δεχόταν ότι ο νόμος 2112/1920 παρέχει ευνοϊκό πλέγμα προστασίας στους εργαζομένους ορισμένου χρόνου και έχει ισοδύναμη εφαρμογή στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας. Εδινε μάλιστα στα πολιτικά δικαστήρια τη δυνατότητα να ελέγχουν τη φύση μιας σύμβασης (ορισμένου ή αορίστου χρόνου) προκειμένου να διαπιστώσουν εάν εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Λίγους μήνες αργότερα, με δύο αποφάσεις (19 και 20/2007), η ολομέλεια του Αρείου Πάγου μετέστρεψε την απόφασή της και προχώρησε σε εντελώς αντίθετη κρίση. Εκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και έκρινε πως μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, δεν επιτρέπονται μονιμοποιήσεις ούτε μέσω δικαστικών αποφάσεων ούτε με νόμο.

Οι αποφάσεις αυτές είχαν μπει στο στόχαστρο των συμβασιούχων, που μέσω του δικηγόρου τους Χρ. Νικολουτσόπουλου, είχαν καταγγείλει τηλεφωνικές διασκέψεις των μελών του δικαστηρίου και είχαν καταθέσει μήνυση κατά του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου, Ρωμ. Κεδίκογλου.

Είναι λογικό ο κ. Νικολουτσόπουλος να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος από τις δικαστικές εξελίξεις, καθώς προεξοφλεί θριαμβευτική νίκη των συμβασιούχων. Το ίδιο ευελπιστούν άλλωστε και οι εκ των πληρεξουσίων δικηγόρων τους Φωτ. Δερμιτζάκη και Κ. Τοκατλίδης, που εκτιμούν ότι δεν θα εισακουστούν οι αντεργατικές θέσεις που υποβαθμίζουν τις προστατευτικές διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας.





Επίσης, το ίδιο θέμα αναφέρεται εδώ:
http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/205654.html
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=1312607
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=919763

Δεν υπάρχουν σχόλια: